b909511027bfc4d7ce011580af9f0969_XL.jpg

 

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Kantona Središnja Bosna je prije kraja školske godine nastavilo s nabavom udžbenika i dopunjavanjem udžbeničkog fonda kako bi se spremno dočekalo novu školsku godinu na području naše županije, gdje su udžbenici besplatni za sve učenike osnovnih škola.

Ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta u Vladi KSB Bojan Domić podsjetio je kako je KSB prvi kanton u FBiH koji je donio odluku o besplatnim udžbenicima, dodavši da su za kompletiranje udžbeničkog fonda dosad izdvojena do četiri milijuna KM.

– Osiguranje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola uobičajena je praksa u našem kantonu, koju ćemo i dalje provoditi. Mi smo bili prvi kanton od svih 10 u Federaciji koji je uveo besplatne udžbenike. Neki to ni danas, nažalost, nemaju. Nabavu udžbenika jednim manjim dijelom potpomogne federalno Ministarstvo, mislim samo za učenike prvih i šestih razreda, a ostalo nabavimo od naših proračunskih sredstava – ustvrdio je ministar Domić.

– Udžbenici ostaju u našem vlasništvu, učenici ih vraćaju nakon završetka nastave, a mi nabavljamo dodatne količine. Za sve smo izdvojili do četiri milijuna KM. Opet kažem, dobar dio tih udžbenika koristi se više godina, a jedan dio zanovimo.

Tamo gdje postoje radni udžbenici, koji su interaktivni za učenike prvih i drugih razreda u koje oni pišu, njih nabavljamo nove svake godine jer ih je nemoguće ponovno koristiti – rekao je resorni ministar Domić.

Besplatni udžbenici roditeljima će itekako smanjiti troškove kućnih proračuna kada je riječ o pripremama osnovaca za novu školsku godinu.

Treba istaknuti i da Općina Kreševo svim učenicima Osnovne škole ''Dr. Boris Ćorić'' osigura vježbenice i radne bilježnice. 

''Trudimo se našim građanima olakšati troškove pri obrazovanju djece. Znamo koliko je teško ispratiti sve aktivnosti koje djeca danas pohađaju, stoga vjerujem da je ovo kvalitetan način da roditeljima bar malo rasteretimo kućni proračun'' - rekao je načelnik Renato Pejak.

 

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17