konc_kresevo_24_vrkva.jpg

 

Za nastup u  Kreševu zaslužan je Ivan Buljan, član ansambla i zaljubljenika u tradicijsko naslijeđe.

„Evo drvo križa“, naziv je korizmenog koncerta koji je u subotu uvečer održan u samostanskoj župnoj crkvi u Kreševu u izvedbi vokalnog  ansambla „Pučki pivači“ koji od 2018. godine djeluje pri Katoličkog bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U početku su članovi ansambla bili studenti KBF-a, kolegija „Interpretacija glagoljaškog pučkog pjevanja“. Mnogi od njih i po završetku studija nastavili su pjevati, a vremenom su im se pridružili i studenti s drugih kolegija. Voditelj ansambla Joško Ćaleta, po struci etnomuzikolog, glazbeni pedagog, kompozitor i dirigent, kaže da im je cilj njegovati i tako sačuvati pučke crkve napjeve u svim krajevima Hrvatske i BiH u kojima žive Hrvati,  od sjevera do juga Hrvatske pa sve do različitih krajeva BiH. Fokus je tradiciji malih mjesta i napjeva koji  se u njima njeguju. „Svi se volimo pohvaliti bogatskom i raznolikošću naše tradicije pa i crkvenih pučkih napjeva. Istina je međutim da su to većinom standardni napjevi koji u pojedinim mjestima imaju svoje inačice, jer u tim mjestima ljudi standarde napjeve izvode na svoj način. Mnoge od posjetitelja naših koncerata ti napjevi vraćaju u neka prošla vremena, bude im emocije jer se uz njih sjećaju svoje mladosti. Mi te napjeve želimo sačuvati od zaborava, a u ovom vremenu korizme nastupi su nam prilagođeni korizmenom vremenu“, kazao nam je voditelj „Pučkih pivača“ Joško Ćaleta.

„Pučki pivači“ u Kreševu su izveli 16 različitih napjeva, a  na kraju koncerta  i napjev „Gospoji  kraljici“, izvorni napjev iz Kreševa čiji aranžman potpisuje Kreševljak Ivan Buljan. Buljan je član „Pučkih pivača“ od osnutka sastava,  a veliki  je zaljubljenik u tradicijsko naslijeđe Kreševa. „Naše sredine su jako inspirativne i svaki od naših članova sa sobom je donio jedan primer. To nas je okupilo i potiče nas u nastojanjima da sačuvamo to bogatstvo dok nije kasno za to. U mjestima u kojima nemamo stručnih i sustavnih istraživanja događa se da sa smrću jedne ili dvije osobe umire veliko blago koje nismo uspjeli sačuvati. Takve ljude treba okupljati, njegovati  i sačuvati ono što oni znaju, makar i amaterski. U Kreševu se ta tradicija čuva i za ovo mjesto je zanimljivo da ima dvije tradicije, gradsku i seosku. One su se dodirivale, ali se nikad nisu previše miješale. Kreševo kao varošica pratilo je trendove od odjeće do pjevanja, dok se na selu tvrdoglavo držalo svoje tradicije i običaja. Da su te dvije tradicije rijetko miješale osobno sam se uvjerilo dok sam vodio zbor u Kreševu, a to potvrđuju i brojna istraživanja. To je u jednu ruku jako dobro ali svo to bogatstvo kojeg često nismo ni svjesni, od jela do potkivanja jaja treba ne samo čuvati već i prezentirati na način prihvatljiv današnjem čovjeku“, kazao nam je Buljan zahvaljujući kojemu su „Pučki pivači“ jedan od tri planirana koncerta u BiH u korizmeno vrijeme održali u Kreševu. Druga dva imat će u Sarajevu te na Humcu.

Zbog odabira Kreševa za mjesto održavanja koncerta, članovima ansambla zahvalio se fra Josip Tomas, kreševski gvardijan i župnik, a među mnoštvom okupljenih na koncertu bio je i mons. Tomo Vukšić, mitropolit i nadbiskup vrhbosanski koji je kaže sve svoje obveze podredio dolasku na nastup „Pučkih pivača“ u Kreševu. „Koncert nam je pokazao dio bogatstvo naše korizmene baštine, na vrlo visokoj umjetničkoj razini, izvrtan je i način duhovne obnove“, kazao je uz ostalo mons. Tomo Vukšić. I dok su posjetitelji bili oduševljeni nastupom gostiju, gosti, od kojih je mnogima ovo bio prvi posjet Kreševu, ostali su zatečeni ljepotom mjesta u kojemu su nastupali. „U Kreševu sam prvi put, puno sam o njemu čitao, o samostanu, o fra Grgi Martiću, ali ono što sam doživio dolaskom ovdje je zaista nešto ispunjava dušu“, kazao nam je za boravka u Kreševo Joško Ćaleta, voditelj „Pučkih pivača KBF-a“ iz Zagreba.

 

- AP/Artinfo.ba

 

Na Facebook stranici Artinfo možete pogledati VIDEO iz crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kreševu.

 

423472100_1973915399704263_4049048404103794361_n.jpg

 

423422547_803749891584557_8754222310057532355_n.jpg

 

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17