IMG-20240131-WA0046.jpg

 

Izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije posjetilo Središnju Bosnu - Cilj potpore RH približavanje BiH u EU i ostanku Hrvata

U okviru jačanja regionalnih veza i suradnje, župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban, sa suradnicima i ravnateljem Uprave za regionalni razvoj, Ivanom Botom, boravio je danas u službenoj posjeti Središnjoj Bosni.

Domaćin posjete je ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa ŽSB, Bojan Domić te zastupnik u Saboru Republike Hrvatske, Radoje Vidović.

Sastanku je nazočio i načelnik općine Kreševo Renato Pejak.

Posjeta je započela obilaskom Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku, simbolizirajući važnost obrazovanja i kulture u jačanju veza između dviju regija.

Nastavak posjete uključio je i posjet samostanu u Gučoj Gori, te Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ Nova Bila, naglašavajući suradnju u ovim sektorima. Inače, bolnica je u značajnoj mjeri izgrađena i opremljena sredstvima iz hrvatskoga proračuna.

U općini Vitez, održan je susret s načelnikom Borisom Marjanovićem te posjet spomen obilježju „Osmica“, gdje je odana počast žrtvama i položeno cvijeće, što ističe važnost zajedničkog sjećanja.

Posjeta je zaokružena radnim sastankom s političkim predstavnicima hrvatskog naroda u ŽSB, s ciljem produbljivanja političkih i ekonomskih odnosa.

Posjet župana Bobana Središnjoj Bosni simbolizira nastojanje za unaprjeđenjem veza između Hrvatske  i Bosne i Hercegovine na različitim poljima, od obrazovanja i zdravstva do političke i ekonomske suradnje. Ovaj posjet također naglašava važnost regionalne suradnje u izgradnji jače i stabilnije budućnosti.

Prilikom posjete izaslanstvo je kazalo kako je cilj potpore RH kroz programe prekogranične suradnje BiH iz fondova Europske unije podržati ostanak Hrvata i ubrzati približavanje EU.

„Potrebno je i kroz međunarodne projekte EU fondova naći zajednički interes za projekte koji su primarni stanovništvu. Primarno je da poglavito hrvatsko stanovništvo ostane tu, da sačuvamo mlade na ognjištima kako su to znali stoljećima raditi franjevci“, poručio je Boban.

“Cilj nam je da kroz sve te programe pružimo potporu Bosni i Hercegovini na putu Europske unije”, rekao je Bota. Dodao je kako se hrvatska Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem najviše zauzela za europsku budućnost Bosne i Hercegovine.Župan Boban je naveo kako je iznimno važno da BiH ubrza svoj europski put, što bi joj otvorilo prostor za izdašnije fondove.

Najavio je da će ova županija uzvratiti gostoprimstvom za 100 djece iz Županije Središnje Bosne, nakon što su djeca iz te hrvatske županije bila na zimovanju u Bosni i Hercegovini.

Ravnatelj Uprave za regionalni razvoj pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije istaknuo kako hrvatska vlada snažno podupire projekte Hrvata u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je kako je kroz program Interreg regionalne suradnje, u koju je uz Hrvatsku i BiH uključena i Crna Gora, udvostručen iznos od 57 milijuna eura i ubuduće će iznositi 117 milijuna.

„BiH treba učiti na iskustvu Hrvatske“, - kazao je  predsjednik ŽO HDZ-a BiH ŽSB i zastupnik u Saboru RH Radoje Vidović.

„Bosni i Hercegovini prije svega treba iskustvo Republike Hrvatske u povlačenju sredstava iz EU. Mi se nadamo da ćemo dobiti početak otvaranja pregovora s EU, što će nam otvoriti niz fondova i mogućnosti. Stoga i Vlada premijera Andreja Plenkovića i mi u BiH koristimo sve mogućnosti kako bismo bili što pripremljeniji za godine koje dolaze“, rekao je Vidović.

Tijekom posjeta Hrvatskoj bolnici ''Dr. fra Mato Nikolić'' u Novoj Biloj ravnatelj te bolnice Mladen Čuturić istaknuo je kako je s Bobanom i Botom razgovarao o prekograničnoj suradnji odnosno o projektima koji su u tijeku.

Po njegovim riječima, prisjetili su se kako su liječnici iz  Splitsko-dalmatinske županije bili prvi koji su pokazali humanost i došli pružiti pomoć napaćenom narodu tijekom rata i poraća.

 

417438236_917311877062168_6941279267481594978_n.jpg

 

417485921_917311597062196_1967777803622913529_n.jpg

 

IMG-20240131-WA0056.jpg

 

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17