Buljan_Ivan_1.png
S koncerta "Nitko da ne dođe do prijatelj drag" 2023., ansambl Bosana (autor: Ognjen Karabegović)

 

Kreševljak koji zaslužuje pažnju i poštovanje zbog svojih postignuća, s kojima vjerojatno nije upoznata većina naših sugrađana, zasigurno je i Ivan Buljan.

Od ranog djetinjstva, Ivan je sudjelovao u radu crkvenih zborova u Kreševu. Najprije kao instrumentalist i vokalist, a kasnije kao suradnik i priređivač aranžmana za zborsko pjevanje te vrsni orguljaš. Od 2011. godine član je kreševske podružnice HKD Napredak, gdje aktivno sudjeluje u radu Mješovitog zbora i Tamburaškog sastava, kao korepetitor i priređivač partitura. I danas je Ivan, iako živi i radi u Zagrebu, uvijek na raspolaganju našim sekcijama kao savjetnik, mentor i prijatelj.

Zbog ljubavi prema glazbi, nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja u KŠC-u Sv. Josip u Sarajevu, Ivan je svoje obrazovanje nastavio u Zagrebu, na Institutu za crkvenu glazbu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je stekao zvanje sveučilišnog prvostupnika muzike (univ. bacc. art.). Potom nastavlja školovanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i stječe naslov magistara glazbene pedagogije (mag. mus.) s diplomom na temu „Upoznavanje duhovnoga nasljeđa u nastavi glazbe na primjeru napjeva pučke pobožnosti Sedam žalosti Blažene Djevice Marije i skladbe Gospin plač Zorke s. Lujze Kozinović“, pod mentorstvom dr. sc. Joška Ćalete, docenta na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i znanstvenog suradnika na Institutu za etnologiju i folkloristiku, s kojim Ivan niz godina blisko surađuje.

Tijekom obrazovanja dobio je mnoga priznanja: priznanje Dekana za osnivanje i vođenje fakultetskoga studentskog pjevačkog zbora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nagrada Dekana za najbolji uspjeh na preddiplomskom studiju Crkvene glazbe, nagrada Dekana za najbolji znanstveni, ujedno i završni rad pod nazivom „Područje Bosne u časopisu Sveta Cecilija“, itd. U oba spomenuta rada usko se dotiče Kreševa i njegove duhovne baštine.

Kao izlagač i suautor, pod mentorstvom dr. sc. Ćalete, sudjelovao je na XII. međunarodnom znanstvenom simpoziju „Muka kao nepresušno nadahnuće kulture“ s temom istraživanja „Istraživanje, revitalizacija i predstavljanje pučkih korizmenih (vokalnih) tradicija Like i Gacke“. Kao notograf je sudjelovao u projektima: Izdavanje multimedija/monografija iz serije Glagoljaško pučko crkveno pjevanje, pri HKU Pjevana baština, te u istraživanju, uređivanju i objavljivanju orguljaškog opusa akademika Anđelka Klobučara. Suautor je, uz dr. Ćaletu, i nedavno iz tiska izišle zbirke OJ, DEVOJKO MARO / Izbor tradicijskih napjeva sa Smotre muških pjevačkih skupina Hrvatske u Ivanić-Gradu (2002. – 2021.).

Trenutno djeluje kao učitelj Glazbene kulture u OŠ Šestine i OŠ Rugvica, a uz to je još i župni orguljaš u župi Uznesenja Svetog Križa Zagreb – Siget i Trnsko, od 2017., te umjetnički voditelj i dirigent Mješovitog zbora ansambla Bosana, Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju od 2019. godine. Uz te aktivnosti, aktivno, kao zapisivač i obrađivač napjeva te pjevač, djeluje u ansamblu Pučki pivači KBFa, od njegova osnutka 2018. godine, te povremeno u dionici tenora Komornog zbora Ivan Filipović / Zagreb Voices kao i Zbora HRT-a, honorarno. Pridruženi je član i Hrvatskog društva skladatelja (HDS).

Ivan Buljan pokazao je kako se talentom i vrijednim radom mogu ostvariti veliki uspjesi. Sigurni smo da je ovo sve za njega tek početak i da mu je samo nebo granica.

Sretno, Ivane

HKD Napredak, podružnica Kreševo

 

S_Komornim_zborom_Ivan_Filipović_Zagreb_Voices_preuzeto_sa_službene_stranice.jpg
S Komornim zborom Ivan Filipović / Zagreb Voices (preuzeto sa službene stranice)

 

Koncert_korizmenih_napjeva_ansambla_Pučki_pivači_KBF-a.jpg
Koncert korizmenih napjeva ansambla Pučki pivači KBF-a (preuzeto s radio-medjugorje.com)

 

Sa_Zborom_HRT-a_autor_Jasenko_Rasol.jpg
S Zborom HRT-a - Sfumato - ciklus Zbora HRT-a: Gomilica za 5 (autor: Jasenko Rasol)

 

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17