1_1_1701867412_41.jpg

 

Studentska razmjena igra važnu ulogu u akademskom napredovanju te studentima pruža jedinstvenu priliku za stjecanje novih perspektiva i znanja, piše Sum Sova, news portal Sveučilišta u Mostaru.

Studenti Studija Kemije Sveučilišta u Mostaru, Lidija Pejar i Marin Milićević zimski semestar provode na Institutu za Biofiziku na Sveučilištu BOKU u Beču. Na program razmjene otišli su preko CEEPUS programa (Central European Exchange Program for University Studies) a za čitatelje SUM Sove, podijelili su svoja dosadašnja iskustva i doživljaje, te što trenutno rade na Institutu za biofiziku.

Kako ste se odlučili CEEPUS program razmjene?

Lidija: Nakon završenog preddiplomskog studija Kemije razmišljali smo o programu razmjene studenata, jer su kolegice podijelile svoja pozitivna iskustva sa prijašnje razmjene. Uz razgovor i konzultacije s pročelnicom Studija kemije, prof. dr. sc. Ilijanom Odak, odlučili smo poslati prijave  BOKU Sveučilištu ( The University of Natural Resources and Life Sciences) i nadali se potvrdnom odgovoru; kojeg smo jako brzo i dobili.

Možete li nam opisati dan u sklopu programa razmjene?

Lidija: Naš dan u Beču uglavnom podrazumijeva odlazak na fakultet, gdje uz pomoć našeg mentora na Institutu za biofiziku odrađujemo naš eksperimentalno-istraživački rad. Bavimo se pripravljanjem hidrogelova i ispitivanjem njihovih karakteristika, na kojima uzgajamo i proučavamo stanice raka. Sve to odrađujemo uz iznimne instrumentalne tehnike.

Kako provodite slobodno vrijeme? Istražujete li novi grad i okolinu?

Marin: U svoje slobodno vrijeme upoznajemo grad i družimo se s prijateljima, pogotovo u ovom adventskom periodu kada je grad pun događanja. Vikendima, kada imamo više slobodnog vremena, pokušavamo ići na mini putovanja izvan grada ili u neke bliže gradove drugih država kao što su Bratislava, Budimpešta itd. A ako je potrebno u slobodno vrijeme istražujemo i čitamo nove materijalne za naš istraživački rad.

Kako su vas prihvatile kolege studenti i profesori na BOKU Sveučilištu?

Marin: Profesori i osoblje Instituta za biofiziku su jako srdačni i pristupačni. Iznenadila nas je njihova opuštenost i komunikativnost. Proveli su nas kroz čitav institut, pokazali laboratorije i uređaje kojima raspolažu te upoznali sa svojim radom na institutu. Naš tip razmjene je istraživački projekt a ne klasična razmjena, koja podrazumijeva odlaske na predavanja. Zbog toga na razmjeni nemamo previše kontakta s drugim studentima, jer se bavimo svojim istraživačkim radom pa najviše vremena provodimo sa mentorom i drugim osobljem koje je otvoreno za bilo koji vid pomoći tijekom našeg boravka na institutu i samog rada na istraživanju.

Ispunjava li razmjena vaša očekivanja?

Lidija: Apsolutno. Bavimo se zanimljivim i korisnim istraživanjem, stječemo znanja i iskustvo. S druge strane, upoznajemo se s jednom od najljepših prijestolnica Europe, novim ljudima i mogućnostima koje ovaj grad nudi. Imamo više i pristupačnije mogućnosti putovanja čitavom Europom.

Koliko će vam ovo iskustvo pomoći za daljnje studiranje i napredovanje?

Lidija: Definitivno da će mi ovo iskustvo puno pomoći u nastavku studiranja, a nadam se i u karijeri. Na ovom sveučilištu imamo prilike sticati nova znanja i vještine, učiti od jako uspješnih profesora i ambicioznih asistenata. Upoznajemo se sa radom moćnih instrumenata koji su budućnost posla kojim se želim baviti.

Marin: Ovo iskustvo je nezamjenjivo i jedinstveno, te u svakom smislu riječi korisno. Od toga kako pomaže u osamostaljivanju, nudi opciju studiranja u drugom gradu ili državi, što je potpuno drugačije od studiranja kod kuće, donosi mogućnost upoznavanja novih ljudi, potencijalno i prijatelja za čitav život, mogućnost profesionalnog napretka i razvijanja, možda čak i budućeg zaposlenja ili nastavka studija. Razvijaju se profesionalne vještine komunikacije i upoznaju se nove tehnike u radu koje će biti nezamjenjive u mojoj daljnjoj budućnosti i radu.

Koje biste savjete dali studentima koji razmišljaju o programima studentske razmjene?

Lidija: Svim studentima preporučujem odlazak na studentsku razmjenu ili barem da istraže koje mogućnosti i programi se nude, jer vjerujem da će svakoga, baš kao i mene, zainteresirati. Mislim da je ovo jako dobra prilika za svakoga tko ima ambicije istražiti nešto novo, vidjeti što druga sveučilišta nude, upoznati nove prijatelje i istraživati novi grad i kulturu. Jer zasigurno svi gradovi koji nude razmjenu su, baš kao i Mostar, studentski gradovi koji imaju što ponuditi mladima.

Marin: Svim studentima bih preporučio da dobro prouče i provjere sve svoje opcije vezane za razmjenu. Mislim da ima pregršt opcija, te da svatko može naći nekakvu idealnu za sebe. Ohrabrio bih sve koji razmišljaju o tome da zagrizu i ne odustanu, jer će im zasigurno donijeti mnogo, kako u privatnom tako i u poslovnom/profesionalnom životu.

 

3_1701867490_21.jpg

 

- sumsova.ba

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17