Priča o Kreševskom dobrotvoru Ivi Mediću, koji je svome selu Vranci ostavio bogatstvo dobiva svoj epilog. Načelnik Kreševa, za sutra je najavio izlazak strojeva koji će u narednim mjesecima izgraditi kolektor, te prošiti i asfaltirati puteve do ovog sela. Novac, kojeg je Medić oporukom ostavio općini, biti će dovoljan da sve što je zamislio bude izgrađeno.
Prvu pločicu zahvale Ivo Medić u Vrancima je dobio prije točno 20. godina. Tada je proveo prvu rasvjetu u neko kreševsko selo. Postoji anegdota, da su se mještani jednu večer vraćali iz kafane, i ništa se nije vidjelo. Medić je tada obećao da će provesti rasvjetu i uskoro je stigla.

 

1679602578-334790197_958290882187972_5504194599131969843_n-576x1024.jpg

 

“Svi imaju neku anegdotu s njim svi će ga rado spomenuti i svi ćemo se možda i nasmijati, ali Ivo je stvarno bio, plemenit čovjek”, rekao je Ivica Keesić, mještanin sela Vranci.

Čovjek, koji je s dvojicom braće, kao dječak, ostao bez roditelja. Odrastao u siromaštvu, a novac zaradio kao majstor u Njemačkoj. Proizvodio je precizne kirurške instrumente.

“Veliki je majstor bio, i priznat i ovdje u Čeliku kada je radio, imao je prvog Fiću na općtini Kreševo. Zamislite sada, dijete, siroče, koje je odraslo, bez roditelja, gladno, da ostvari nekakav svoj napredak i kao čovjek i kao građanin. Prvog Fiću je imao na općtini Kreševo tih godina”, rekao je Kesić.

Prvi je, i vjerojatno jedini koji je svoje bogatstvo ostavio općtini, tj. njegovom selu Vranci u kome danas živi 20-ak mještana.

“659 tisuća eura, milijun i 288 KM, od pokojnog Ive Medića, gdje je jasno pokojnik u svojoj oporuci naglasio da za svoje selo želi da uradi kolektor, druga je proširenje prometnice koja vodi do sela, i treća je asfaltiranje od Kreševa do Vranaka novim asfaltom u cijelosti”, rekao je Renato Pejak, načelnik Kreševa.

Prvi strojevi na terenu će biti već sutra, najavljuje načelnik, a ove godine bi trebali biti završeni. Ovakav posao Kreševo, općtina s manje od 5000 stanovnika, može planirati za desetak godina.

“S ovom ostavštinom naš proračun je preko pet milijuna KM, međutim, ako se oduzmu sredstva koja nisu redovna, realan je proračun 2,5 do 2,7 milijuna KM”, dodao je Pejak.
Selo važi za jedno od najljepših u Bosni i Hercegovini, Do kuće Ive Medića, vodi rimski most, jedna od najstarijih građevina u BiH. Svaki kutak njeguje se i čuva.

“Svak’ će vam reći, tko je živio u selu prije rata, da je bio običaj da se čisti rijeka. To je podrazumijevalo čišćenje mahovine koja se nakuplja, to je bilo svake subote, Ako je neki kamen obrastao, onda se on obradi, očisti i vrati na svoje mjesto”, rekao je Kesić.
Ništa u ovom selu nije obično, brojne kuće proglašene su nacionalnim spomenicima BiH. Književnici i danas pišu knjige o njemu. A sačuvane su i ta'te ploče, ploče koje su za vrijeme Otomanske imperije služile kao crkvena zvona.

Tako i glas o djelu Ive Medića odzvanja. Ne pameti Kreševo ni takvog čovjeka, ni takvo djelo.

Kreševskom dobrotvoru, nakon što ispoštuju njegovu posljednju želju, suglasni su i mještani i načelnik, podići će spomenik.

 

Video prilog N1 televizije možete pogledati OVDJE.

 

1679601009-thumbnail_Vranci-750x422.jpg

Općina Kreševo
Upriličen prijem za porodilje
18.04.2024 05:55

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17