Tradicionalne sportske igre HVIDRA-e HVO Herceg-Bosne, 21. po redu, jutros su svečano otvoreno na Gajicama iznad Kreševa.
Zvij 15
Prema riječima predsjednika HVIDRA-e, Dragana Radića, redovite igre su ove godine otkazane zbog situacije s pandemijom, a novac preusmjeren za borbu protiv iste, ali se vodstvo Udruge odlučilo na mini izdanje igara, bez teških tema koje i dalje tište braniteljsku populaciju.

"Kao branitelji, nosimo svoje rane koje su nam ostale iz prošlosti, ponosni što smo pronašli nešto za što se vrijedi boriti. Ipak, moramo nastaviti živjeti, živjeti u sadašnjosti jer ratnici ne odustaju od života ni u miru. Razumijemo prošlost, vjerujemo u budućnost, stoga ponosno hodajte jedan uz drugoga, jer svi mi i danas dijelimo iste osjećaje i ne želimo da nas hvale ili slave nego da nas razumiju i ne ponižavaju", kazao je Radić u uvodnom obraćanju.
Igre je otvorio ministar branitelj Hercegovačko-neretvanske županije Oliver Soldo.

"Ista nas nada i volja vodi svaki put. I danas nosimo iste vrijednosti kao u vrijemo kada smo nosali puške. Ako mi posustanemo drugi će zaboraviti za što smo ginuli stoga čuvajte dignitet Domovinskog rata i brinite jedni o drugima" kazao je ministar Soldo te dodao kako u dugu viteštva i zajedništva otvara današnje Igre“, kazao je, uz ostalo, ministar Soldo. 

A da je zajedništvo potrebno više nego ikad, složio se i domaćin svečanosti, načelnik Općine Kreševo Renato Pejak.
"Borbe se danas vode nekim drugim, političkim sredstvima, međutim, previše je krvi proliveno, života izgubljeno da bismo danas odustali i nekome prepustili naše prostore. Stoga vam želim dobrodošlicu u Kreševo, općinu u kojoj ste uvijek dobrodošli i vi i vaše obitelji, osjećajte se kao svoj na svome", kazao je Pejak nazočnim braniteljima, s kojima je prije otvorenja Igara ispred središnjeg spomen-obilježja poginulim kreševskim braniteljima položio vijence i zapalio svijeće.
Ugodno sportsko druženje i pozdrave u ime Općine Kiseljak gostima je poželio kiseljački načelnik Mladen Mišurić-Ramljak. Svečanom otvorenju  nazočili su i savjetnik predsjednika FBIH, Pavo Šljivić, pomoćnik federalnog ministra branitelja, general Martin Frančešević, te  predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Nikica Tomić.
Natjecanja su, uz poštivanje epidemioloških mjera, organizirana u stolnom tenisu, šahu, gađanju iz zračne puške, pikadu te visećoj kugli.
S obzirom na to da su u rat išli s blagoslovom, branitelji su se danas prije početka Igara i pomolili, a molitvu je predvodio kreševski gvardijan fra Josip Tomas.
Zvij 11Zvij 12Zvij 13Zvij 16Zvij 17Zvij 19Zvij 20Vij 12Vij 13Vij 14Vij 15Vij 16


(artinfo.ba, B. B.)Vij 17

Općina Kreševo
Upriličen prijem za porodilje
18.04.2024 05:55

Copyright 2005-2020 KRESEVO.INFO Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17