kresevoinfologo2016

976084 341433479293177 1306841012 oDruga akcija čišćenja "Let's do it" je za nama. Ove godine za razliku od prošle nešto manji broj učesnika i nešto manji broj punih vreća, ali slobodno možemo reći podjednako dobro urađen posao. Nakon prošlogodišnjeg čišćenja rijeke ove godine se pristupilo čišćenju planinskih područja i to pojasa dužeg od 40 kilometara.

Završni rezultat glasi više od 200 punih vreća i veliki dio krupnog otpada (auto gume, namještaj, podne obloge...), saniranje deponije iznad Deževica, saniranje stare nastambe za stoku na Lopati.

 
U organizaciji šest Kreševskih udruženja uz pomoć FRAME Kreševo, CZ Kreševo i Šumarije Kreševo u subotu se okupilo više od 100 volontera. Nakon okupljanja u 10:00 i rasporeda u grupe Binje-Naošići, Naošići-Lopata, Deževice-Bogodar, Opogar-Trepac, Šena stijena-Pomol, Bokulja-Pomol već u 11:00 svi su krenuli u akciju. Nakon gotovo šest sati čišćenja planinsko područje poprimilo je drugi izgled.
 
Nakon rada sve ekipe okupile su se ispred doma na Lopati gdje je organiziran ručak i druženje, a za sve zainteresirane bilo je osigurano i besplatno spavanje u Domu.
 
Prilikom sabiranja dojmova i stanja svi su se složili, ne postoji samo jedna skupina građana koji zagađuju okoliš, podjednako smeće odlažu izletnici, šumski radnici, čuvari stoke, ali i "obični" stanivnici koji su spremni prevaliti više kilometara kako bi pelene svoje djece ostavili upravo njima u naslijeđe i to na jednom od najljepših dijelova naše općine.
 
Kako je obećano prošle godine organizatori neće stati sa svojom borbom za čist okoliš. Već je veliki broj deponija evidentiran, a već naredni tjedan kreće se sa planom za narednu godinu. Sa ovakvim mještanima budućnost nam nije najsvjetlija, ali s druge strane gledajući mlade naraštaje koji su se ovaj put okupili preko Frame i Male škole planinarstva nadajmo se nečem boljem.
 
Ne može se ne primijeti kako se vrlo mali broj prosvjetnih radnika okupio na sam dan akcije, ako zanemarimo dan ranije kada su po nalogu Ministarstva učestvovali slobodno možemo reći onoliko koliko su morali. Slična situacija je i sa djelatnicima zdravstvenih ustanova (koji bi trebali biti svjesni opasnosti divljih deponija), državnih službenika, vijećnika itd.
 
Organizatori se još jedanput zahvaljuju Općini Kreševo, Civilnoj zaštiti općine Kreševo, FRAMI samostana Kreševo, EPS LAŠTRO d.o.o., NEVRA d.o.o., Boreas d.o.o., Miličević d.o.o., Alkus d.o.o., Pekara Jurić, Pekara Miličević, Metalos d.o.o., Mesnoj industriji Stanić, Restoran "Ribnjak", Restoran " Banja", Rival, d.o.o, Limont, d.o.o, Plankos alati, d.o.o, Perić d.o.o., BO-VE, str, ANA str, Talk d.o.o, Auto-servis Joža, Country bar-Gonzo, Caffe Rossi, Caffe Makaza.
 
Ovim putem pozivaju se svi zainteresirani mještani da se jave u jednu od Kreševskih udruga (Humanitarna eco grupe Volonteri, PD Bitovnja, BBK Kreševo, LD Tetrijeb, Udruga sportski ribolovaca, Kreševski citrin) i uzmu učešće u organizaciji, kreiranju plana i ostalih aktivnosti u okviru Let's do it-a ili sugeriraju na moguće propuste i mogućnosti za poboljšanje.
 
Organizaciju ovogodišnjeg Let's do it-a radili su Mihael Pejak, Vedrana Miličević, Eugen Jukić, Mario Meljančić, Monika Čalaga, Andrea Petrušić, Boris Marić i Ivan Stanić.
 
Foto galeriju pogledajte na www.facebook.com/kresevoinfo 
 • alkus.jpg
 • bbk.jpg
 • citrin.jpg
 • click.jpg
 • dezevice.jpg
 • logofb.png
 • milfas.jpg
 • milicevic.jpg
 • mis.jpg
 • nevra.jpg
 • pd_bitovnja.jpg
 • stilomatic.jpg

artinfo line

Kontakt